dinsdag 4 april 2023

GROEIBLOEI: Maart met Moestuin- Bloemenmeisje,..


En de tweede maand in de moestuin is weer om! In maart heb ik heel veel voorgezaaid en mocht ik genieten van de opkomende zaailingen. Buiten bloeide de laatste sneeuwklokjes en kwamen de narcissen tevoorschijn, maar ook de tulpen komen eraan. Hier en daar zie ik al echt een tulpenknop, heel benieuwd naar ze. Want dit jaar heb ik nog meer tulpen waaronder speciale, zoals de ice-cream-tulp, die eruit ziet als een ijsje. Helemaal leuk, lijkt me! Ik ben naar de moestuinbeurs geweest en heb daar mooie plantjes gekocht voor in de tuin en met de post kwam het prachtige boek van Floor. Haar nieuwste boek `Floors moestuin`, oftwel haar eerste boek in een nieuw jasje en het is echt een geweldig boek!

Benieuwd naar meer?! Klik dan verder,..

De plantenkast op m`n creatieve kamertje staat tjokvol, eigenlijk kan er niks meer bij, maar ik wil nog wel het één en ander voorzaaien. Waaronder bloemen die ik bij FamFlowers besteld had. Een cadeautje van Manlief voor m`n verjaardag. Nog meer dahlia`s en zaden voor plukbloemen. 

De erwten groeide zo hard dat ik ze al buiten in de moestuin heb gezet. Dat ging niet zonder slag of staoot, want de Meisjes Zijdehoen kwamen langs en hap, hap, hap, weg erwtenplantjes! Oeps! Dat was niet de bedoeling. gehalveerd zetten ik ze toch in de tuin. Het waaide die dag hard en doordat ze nu een stuk lager waren, konden ze niet bij het mooie rekje die ik had gemaakt. Gelukkig regende het ook, wat ervoor zorgde dat ze stevig worteltjes konden maken en ik een paar dagen later zag dat ze alweer aan het groeien waren. Op Insta zag ik voorbij komen om een stukje kippengaas neer te zetten en de erwtenplantjes daar doorheen te laten groeien. Ik denk dat ik dat volgend jaar dv ga doen. Zodat ze net wat steviger zijn. Want die wind, die wind! 

Vooraan in de plantenkast staan de lathyrusplantjes en met dat ze de eerste groene sprietjes lieten zien heb ik ze naar buiten gedaan. En dan stopte de groei, ik begreep het niet. Omdat de schilders langs kwamen voor de buitenboel, heb ik de lathyrus in de schuur voor het raam gezet. Deze schuur is super oud, dus de wind waait erdoor en de buitentemperatuur is bijna hetzelfde als buiten (iets warmer). Ook komt er geen vrieskou binnen. Eind van de week keek ik bij de lathyrus en ze waren me toch gegroeid. Ik heb al de bovenste puntje eruit gehaald, zodat ze hopelijk meer zijscheuten krijgen. Ik laat ze lekker staan in de schuur, want blijkbaar hebben ze het daar naar hun zin. Zo leer ik weer!


Een paar weken geleden ben ik naar de moestuinbeurs geweest. Deze werd gehouden op Landgoed Marienwaerdt in Beesd. Een prachtig landgoed en wat was het goed georganiseerd. Samen met Vriendinlief struinde we over de beurs, even hier kijken, even daar neuzen. Ideeën opgedaan en uiteraard met plantjes naar huis gegaan. Ik kocht aardbeien-plantjes. Deze heb ik bij thuiskomst gelijk in de tuin gedaan. Ik heb iets geprobeerd, vorig jaar kocht ik een pluimhortensia via Marktplaats, deze groeit dus hoog, waardoor eronder niks is. Dat vind ik jammer, want het is een hoge, grote pot. De rand is breed en niet scherp, je raad het vast al. Ik heb rondom aardbeienplantjes gepland. Ik ben heel benieuwd, maar door de regen zie ik al heel wat frisgroene scheutjes, zo leuk! Strakjes lekker aardbeitjes uit eigen tuin! Ook kocht ik nog wortel- en spruitjeszaad voor in de moestuin bij Moestuinland. De spuitjes is een probeersel voor de herfst- en wintermaanden, zodat de moestuin er niet zo kaal uit ziet. Samen met de boerenkool, zal deze dan blijven staan. 

Naast dat ik aardbeiplantjes kocht, bekeek ik m`n aardbeienplantjes van vorig jaar eens goed. Ook hier zitten prachtige nieuwe bladeren in de potten. Ik haalde de oude bladeren weg. Dit jaar hoop ik weer te kunnen stekken. Dit doe ik om het jaar. De kipjes lopen ook nog steeds overal, ze weten het goed dat ze niet in de pluktuin mogen komen. Ik hoef alleen maar `nee, nee` te zeggen en ze rennen weg, zo grappig.


In de plantenkast heb ik sommigen zaailingen ook nog extra onder een kap staan, zoals de ranonkels. Nu ze zo groot gegroeid zijn heb ik de kap eraf gehaald. Ook wil ik ze eigenlijk naar buiten doen. Ze groeien uit hun potje. Ik merk aan alles dat ze ruimte nodig hebben. Toch wacht ik even tot de expert op Insta het startsein geeft om ze naar buiten te doen. 

De narcissen bloeien in volle glorie. Hieronder zie je narcis Ice King in knop. Ik vind dit zo`n bijzonder gezicht. De volgende dag was de knop opengebarsten en shinde ze. Helaas door de regen en wind zijn de stelen geknakt. Toch laat ik ze shinen in de tuin. Volgend jaar hoop ik meer narcissen te poten, want wat een geweldige lente-aankondiger is dit. Zo genieten!

En ja, niet alleen regen en wind kregen we in maart, ook nog een laagje sneeuw. Volgens mij hebben we alles wel gehad en is de uitspraak `maart roert z`n staart` helemaal waar. De witte druifjes in knop kregen een wit dekentje. En ook het witte belletje. Nu zijn deze helemaal uitgekomen en hoop ik zo wat witte druifjes te knippen voor onze gasten die zo komen eten (`k schreef dit afgelopen zaterdag). Ik hou daar zo van, een ontbijtje met een bloem uit de tuin. Zomaar hier en daar in huis een klein vaasje. 


Als laatste wil ik je nog meenemen in het prachtige boek van Floor. Zij schreef in 2017 haar eerste moestuinboek met de titel `De moestuin`, kort daarna verscheen haar tweede boek `De groene tuin`. Dit boek `Floors moestuin` is de herziene versie van het eerste boek wat Floor schreef. Ze schrijft in het boek over de kennis die ze afgelopen jaren heeft opgedaan, ook het klimaat is veranderd, waardoor ze dingen anders aanpakt in de moestuin en ze verteld hier enthousiast over. Dit alles heeft ze onderverdeeld in de maanden van het jaar, te beginnen bij januari. Elke maand start met een overzicht wat je kunt zaaien in huis, zaaien buiten, zaaien in de kas, planten en oogsten. Hierdoor zie je in één oogopslag wat je te doen staat. Ik hou hier echt van, zo duidelijk en overzichtelijk. Ik gebruik het boek dan ook echt elke maand. Ik ben expres niet verder gaan lezen, afgelopen weekend startte ik met hoofdstuk april. Dit is zo leuk. In de maand januari neemt Floor je helemaal mee hoe je een moestuin start, wat heb je hiervoor nodig en waar moet je aandenken. Wat zo leuk is, is dat ik mezelf afvroeg of ik de paprikaplantjes moest verspenen en in een groter potje moest zetten, net als de tomatenplantjes. Ik kreeg het boek van Floor, las hoofdstuk maart en jawel. Daar stond het. Paprika en pepers verspenen. Zo handig, ik kreeg dus letterlijk antwoord op mijn moestuin-vraag. De foto`s in het boek zijn stuk voor stuk plaatjes om te zien, en heel inspirerend. Ik zie dan een foto en denk; `zoiets wil ik ook in de moestuin maken.` Helemaal achterin het boek staat een plantenpaspoort, hier kun je alle planten vinden met echt alles wat je moet weten van deze plant. Het is een prachtig overzicht. Wat ik ook zo leuk vind aan het boek, hier en daar zijn tekeningen zichtbaar. Hier een bijtje, daar een plantje, zo leuk! Wist je dat Floor dit zelf getekend heeft?! Echt heel mooi! Dit boek is echt een aanrader. Start je net met een moestuin of ben je al langer moestuinier?! Het is voor iedereen en ik weet zeker dat je iets nieuws leest en denkt; `Hé, dat is handig, dat ga ik ook proberen.` Het boek kun je online in de webshop bij Floor bestellen. Klik hier: Floors Moestuin en bestel het boek!


Hier zie je mij heerlijk op m`n creatieve kamertje, letterlijk tussen de plantjes, lezen in het boek! Het boek is qua vormgeving en kleuren helemaal mijn ding, dus dit boek komt ook zeker als eyecatcher in m`n plantenkast te liggen. Ik zal wellicht nog eens delen over het boek van Floor, omdat ik het er elke maand bij pak, wie weet zie ik iets wat ik graag met je wil delen, dat zal ik dan bij dit label doen.

Ik ben benieuwd hoe het met jou moes- en/of pluktuin gaat. Laat je het me weten in een reactie?!

Fijne dag!

Lieve-Groetjes,
Verie

4 opmerkingen:

  1. Ohh ik ga eens kijken naar het boek de groene tuin. Moestuin vind ik leuk maar dan heb ik nog minder tijd om te handwerken dus nee Coby geen nieuwe hobby erbij.
    Fijne dag Verie, groetjes Coby

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Juist in de zomermaanden vind ik het heerlijk om dit te combineren! Ik ben dan minder aan het haken (ivm zweethandjes) en in de tuin te vinden om toch heerlijk met m`n handen bezig te kunnen zijn. Aanrader, het deel wat je noemt is een eerder verschenen boek. Floors moestuin is de nieuwste en echt een aanrader om aan te schaffen. Er staat zoveel in om te weten hoe je een moestuin bij kunt houden, ik leer echt van Floor. Fijne dag!

      Verwijderen
  2. Hai Verie, daar ben ik nog een keer want elke vergeet ik dat te zeggen. Er is nl een leuk Duits blog van Tanja het heet Zuckersusse Apfel. Zij houdt van kippen en van haken, schrijft ook boeken oa Zuhause ist, wo meine Huhner sind. Nou hoe toepasselijk moet je maar eens gaan kijken. Geef ik jou een keer een tip.
    Groetjes Coby

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hihi..ik ga eens kijken Coby! Je maakt me nieuwsgierig! Fijne dag!

      Verwijderen

Wat leuk dat je een reactie achter laat!