vrijdag 27 januari 2023

Natuur-Avontuur: Wandeling over Klompenpad Netelenburchpad,..


Hoe dichter we bij onze wandelbestemming, Klompenpad Netelenburchpad, kwamen, hoe meer sneeuw we zagen op de uitgestrekte velden en wegen. We werden steeds enthousiaster en kregen er super veel zin in om onze wandellaarzen in de sneeuw te kunnen zetten. Bij het oude gemaal, Gemaal Zeldert in Hoogland zetten we onze auto neer. Plek zat, we waren de enige. Ik sprong uit de auto en liep alvast de dijk op, ik hoorde namelijk verschillende vogelgeluiden. Ja hoor, een grote uitgestrekte plas lag voor ons, de Eem met daarin super veel verschillende (water)vogels. En allemaal maakte ze geluid en veel! Het was een belevenis. Helemaal toen we iets naar beneden liepen en bij een uitkijkpunt de (water)vogels goed konden bekijken. We kwamen ogen en oren te kort om alles te kunnen bewonderen. Prachtig was het, zo mooi, echt genieten!

Benieuwd naar meer natuur-avontuur?! Klik dan verder,..

Er waaiden een flinke wind, dus onze winterjassen waren niet overbodig, dikke sjaal om, handschoenen aan en de winterlaarzen aan de voeten stapten we verder. We zagen een bootje liggen met de grappig naam `Tuutje`, van wie zou dat bootje zijn?! Tussen het riet door kijkend kwamen we op een prachtig paadje tussen de Eem en de weilanden/poldergebied. Echt magisch met de sneeuw overal om ons heen. Het had die nacht goed gevroren, dus hier en daar was het water opgevroren en zaten de (water)vogels er bovenop. De Eem is een rivier in het noorden van Utrecht. De Eem begint in Amersfoort en heeft een lengte van ongeveer 18 kilometer en stroomt uit in het Eemmeer. De Eem word gevoerd door het Valleikanaal en een aantal Veluwse beken, waarvan de Heiligerbergenbeek, de Barneveldse en de Lunterse Beek in Amersfoort samen komen. 


We vervolgde onze weg, door de klompjes op paarse bordjes te volgen en kwamen aan het einde van het magische pad. We liepen namelijk over fijne bruggetjes en langs stoere knotwilgen. We letten even niet op en liepen de dijk terug, halverwege dacht ik `lopen we wel goed, even de app bekijken`. En ja hoor, we liepen gewoonweg helemaal verkeerd. We waren zo aan het kletsen dat we een zelfbedachte route genomen hadden. We keerden om en kwamen tot de ontdekking dat er ook geen bordje stond waar we heen moesten wandelen. Nogmaals keken we op de app en zagen waar we heen moesten wandelen. We liepen verder, dit keer over een verharde weg, niet erg, want het had gesneeuwd en gevroren, wat de omgeving zo mooi maakte. Het was rustig, zo nu en dan kwam er een auto voorbij die keurig aan de snelheid hield en een man die lief na ons zwaaide of hij ons een fijne wandeling wilde wensen.

Onderweg kwamen we familie Haas tegen. Ze namen sprongen, ze rende, ze zaten, ze keken, het was een heel spektakel. Zo leuk om naar te kijken. Ook vloog er een jonge roofvogel steeds voor onze neus. Niet veel later zagen we het eerste bruggetje, echt herkenbaar voor de Klompenpaden die ons over het land verder zal leiden. We liepen dwars door een weiland heen met zo nu en dan een bruggetje die ons naar een ander weiland bracht. Dit zijn echt de Klompenpaden. Ik vind dat toch leuk! Lekker struinen!


Nadat we de weilanden achter ons gelaten hadden, namen we het laatste stukje de verharde weg. De mist kwam opzetten en even leek het of we in een sneeuwstorm terecht zouden komen. Het waaide flink en even later werd het weer wat lichter. We hoopten stiekem dat de wandelroute achter het gemaal zou eindigen, begin van de wandelroute konden we namelijk alleen de achterzijde mooi fotograferen, maar we wilde graag de voorzijde. Helaas is dat niet mogelijk. De boer heeft duidelijk een bordje neergezet met `verboden toegang` erop en dan luister je netjes uiteraard! Het Gemaal Zeldert is een vroeger stoomgemaal in de Eemvallei. Het werd is 1896 gebouwd als stoomgemaal, nadat het was weggespoeld bij de dijkdoorbraak. In 1926 werd het stoomgemaal vervangen door een elektrisch gemaal en in 1991 volgde de automatisering van het gemaal. Met dit gemaal houd waterschap Vallei en Veluewe een gebied van ruim 10.000 hectare droog. Het water word via de Zeldertse Wijde Wetering in de Eem gepompt. 

Het Klompenpad Netelenburchpad, komt langs verschillende plekken waar hofsteden staan. Die zijn er gekomen na de aanleg van de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort in 1874. Daardoor groeide de handel, industrie en de woningmarkt in Baarn. Veel welgestelde families, grotendeels afkomstig uit Amsterdam, vestigden zich hier tijdens de zomermaanden of permanent en lieten hofsteden op terpen bouwen. Vele families die in het buitenland rijk waren geworden, kozen Baarn als hun laatste woonplek. Hier konden ze in alle rust, omgeven door de weiden en heidevelden, genieten van hun laatste levensjaren. Een aantal huidige boerderijen zijn opvolgers van de hofsteden, waaronder Netelenburch. Vandaar de naam voor het Klompenpad, Netelenburchpad.

Benieuwd of jij ook wel eens Klompenpad, Netelenburchpad gewandeld hebt of dat je dat nu van plan bent?! Laat je het me weten in een reactie?!

Fijne dag!

Lieve-Groetjes,
Verie

4 opmerkingen:

  1. Wat een mooie winterwandeling heb je gemaakt. Op tv gelderland is momenteel op zondagavond een uitzending van Klaas op klompen die over klompenpaden loopt. Heel leuk programma. Groetjes Ellen


    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtige foto's heb je gemaakt tijdens jullie wandeling! Leuk om mee te genieten.
    Gebruik je een app of computerprogramma voor de foto met jou in kleur en de omgeving in andere tinten? Geeft zo'n mooi effect!
    Groetjes, Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel! Ik gebruik om de foto`s te bewerken de app `Photoscape`, je kunt er van alles mee! Fijne dag!

      Verwijderen

Wat leuk dat je een reactie achter laat!