vrijdag 5 april 2024

Natuur- Avontuur: Wandelen bij Loofles in Kootwijk,..


Vorige week wandelde ik samen met m`n zus en nichtjes een rondje om Loofles in Kootwijk. Een heerlijk rustig wandelgebied die niet op de kaart staat aangegeven, maar waar je niet echt de weg kwijt kan raken als je op de paden blijft en om de waterplas blijft wandelen. Hier en daar, vertelde zuslief kun je oversteken, maar door de vele regen waren die paden helemaal onder water komen te staan en dus niet begaanbaar. We genoten van de vele vlinders die om ons heen fladderde en het drukke leven in de waterplas. Verschillende ganzen, waterhoenders en eenden vermaakte zich prima. Je wandelt over heuveltjes, langs het water en door het bos. Heel veelzijdig en dat maakt deze wandeling zo uniek. 

Benieuwd naar meer?! Klik dan verder,..

We startten ons wandeling door de auto te parkeren op de Heetweg in Kootwijk. Je kunt langs de kant parkeren (gelijk de eerste parkeerstrook aan de rechterkant vanaf de rotonde). Aan de overkant zie je een bord van Staatsbosbeheer waarop staat Veluwe Kootwijk (honden aangelijnd). Wanneer je rechtdoor het pad bewandelt, kom je bij de waterplas, dan sla je rechtsaf door helemaal om de waterplas te wandelen. Hier en daar zijn afslagen waarbij je de route kunt verkorten, maar door de vele regenval zijn deze wandelpaden niet begaanbaar, wel heel tof om zover het kan te wandelen en een kijkje te nemen in het water. Want wat een leven je daar ontdekt, super leuk.


We wandelden eerst naar links, picknickte bij een picknickbankje (waar je dus ook kan oversteken, maar wederom door de vele regenval het wandelpad niet begaanbaar was) en waar nichtje de enen boom na de andere inklom. Hier en daar fladderde een wit vlindertje. We vervolgde het pad en kwamen aan de andere kant van de waterplas, hier vlogen de dagpauwoog vlinders af en aan. Ze rusten op de grond in de zon, waarnaar ze weer opstegen. We zagen paringsdansjes in de lucht en hoorde ze fladderen om ons heen. Een wonderlijk moment, er ging er zelfs één bij zuslief op de jas zitten. Zo gaaf. Die dag startte de lente en dat was merkbaar, het was warm  en het zonnetje scheen heerlijk. Zo genoten.


We wandelden het laatste stukje door het bos waar je een prachtige groene waas van groeiende blaadjes zag opkomen. Zo mooi om te zien. Iets minder mooi om te zien was dat er net een vogeltje was opgevreten, er lagen super veel veertjes bij elkaar, prachtige veertjes die we meegenomen hebben. Even verderop kwamen we een lieveheersbeestje tegen die heerlijk aan het genieten was van de eerste lentestralen.


De wandeling is kort, maar krachtig! Je wandelt 3 kilometer om de waterplas, Loofles heen. Je kunt je wandelkilometers uitbreidde door iets verder te rijden en bij Kootwijkerzand te wandelen. 

Ik ben benieuwd of jij ook wandelroute Loofles in Kootwijk gaat wandelen of al eens gedaan hebt?! Laat je het weten in een reactie?!


Fijne dag!

Lieve-Groetjes,
Verie

4 opmerkingen:

 1. Mooi hè, hoe de lente al weer zichtbaar is met al dat frisse groen.
  Een vlinder mooi op de foto krijgen, is altijd een leuke uitdaging. Goed gelukt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel en dat klopt helemaal! We moesten heel stil blijven zitten. Bij m`n zus ging er zelfs één op de mouw van de jas zitten, er zaten er zoveel en wanneer ze wegvlogen hoorde je heel mooi pfrrr.. echt prachtig. Het is opeens zo groen hé?! Vanmorgen nog gewandeld en het is zo mooi buiten. Ik hou van de frisse kleuren groen en dan een prachtige blauwe lucht en witte schapenwolkjes. Geniet van vandaag!

   Verwijderen
 2. Ik heb daar een aantal keren gewandeld. Midden jaren zestig kon je daar zwemmen. Had meerdere strandjes. Had veel bezoekers. Ik ben daar nooit wezen zwemmen. Scheen ook gevaarlijk te zijn voor kinderen. Ca. 4 jaar geleden voor het laatst geweest. Langs de weg er naar toe waren toen, misschien nu nog: een soort smalle goten aangelegd t.b.v. de paddentrek. Die konden dan veilig oversteken.
  Groetjes van mij,
  Ellen
  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk, Ellen en dat je daar kunt zwemmen. Zou ik nu niet meer adviseren nee, het lijkt me ook wel iets weg te hebben van drijfzand. Al is de plek wel adembenemend mooi. `k Zag later dat er ook veel fotoshoots gehouden worden, begrijp ik helemaal. Klopt, wij zagen het ook die roosters voor de paddentrek. Stond zelfs op een bordje erbij. Geniet van vandaag!

   Verwijderen

Wat leuk dat je een reactie achter laat!