vrijdag 21 april 2023

Natuur-Avontuur: Klompenpad Leidschehoevenpad in Tricht,..


Vorige week vrijdagmorgen stapte ik in de auto op weg naar Tricht voor een heerlijke bloesemroute. In de buurt van ons startpunt zaten we al in de auto `oh, ah` en `kijk eens hoe mooi`. Dat beloofde wat voor de wandeling, op Klompenpad Leidschehoevenpad die we zouden maken. Niet veel later wandelde we over grasladen, langs prachtige bloesembomen, genoten we van huppelde reeën, zo voor onze neus en voelden we ons dankbaar voor de prachtige blauwe lucht met zachte schapenwolken en de warme zonnestralen. We aten ons broodje op de beroemde Appeldijk, waar de eerste bloesembloemetjes zich lieten zien. Bij de auto aangekomen zaten we volledig onder de modderspetters, maar dat hadden we er voor over. Wat een prachtige bloesemroute was dit en wat hebben we genoten!

Wil je meer zien en bewonderen wat we meegemaakt hebben?! Klik dan verder..

We starten Klompenpad Leidschehoevenpad in het weiland, tussen de geitjes en ponypaardjes. Het gras was mega drassig en niet veel later zagen we eruit of we de varkentjes waren van Tricht. Ik had ook nog eens geen wandelschoenen aan, tja, het was mooi weer, dus ik dacht, gewoon laarzen aan en gaan. Nou, ik heb het geweten, hihi! In het weiland was het even zoeken naar de juiste wandelroute, gelukkig hadden we de app aan, dus die geraadpleegd en we zaten weer op het juiste pad. Leuk is het dan wanneer er mensen achter je aan komen wandelen, die dan precies hetzelfde doen. Iets met, als er één schaap over de dam is, volgen er meer, hihi! We moesten hier en daar slootje springen, waar we onze camera in de aanslag hielden, want hoe leuk als iemand onderuit ging, maar helaas, we konden slootje springen als volleerde schoonspringers. Een stukje geschiedenis schrijft: Op een kaart in 1644 staat het stuk land vermeld als `Leidsche Hoeve`. Hoeve verwijst niet naar een boerderij, want de grond was te nat om op te bouwen (dat hebben we gemerkt). Hoeve betekend  een oppervlakte waar de boer met zijn gezin kon leven. Het nieuwe natuurgebied Leidsche Hoeven ontwikkelde zich tot vochtig hooiland met pinksterbloemen, zeggen en echte koekoeksbloemen. Deze begroeiing is aantrekkelijk voor weidevogels, libellen en vlinders.


We wandelde verder langs de Bisschopgraaf, de Bisschopsgraaf werd in de 12e eeuw aangelegd om het gebied tot aan de Beusichem te ontwateren. In de 17e eeuw werd deze watergang uitgebouwd tot trekvaart met een jaagpad van Culemborg tot aan de Linge. Door de vaarroute bloeide de Culemborgse handel in de Gouden Eeuw. Nog steeds heeft de Bisschopsvaart een belangrijke functie voor de ontwatering van het achtergelegen gebied. We passeerde verschillende bruggetjes, maakte een toffe foto tussen het knalgele koolzaad en genoten van de bloesem van de sleedoorn.


Halverwege de wandelroute namen we de afslag om een kijkje te nemen op de beroemde Appeldijk. Tenminste, vooral in het voorjaar is dit een drukbezochte dijk om de bloesem te bewonderen. We klommen de dijk op en hadden een adembenemend uitzicht. Tussen de bloesembomen door lag de Linge? Er kwam een plezierjachtje langs, we besloten om op de dijk een boterhammetje te eten. Ik had een picknickkleed mee en even later zaten we heerlijk in het zonnetje te genieten van onze meegenomen lunch. We maakte nog wat foto`s op de Appeldijk, die lucht, echt zo mooi! Heel Hollands! Zo genieten! We vervolgde onze wandelroute naar beneden en kwamen weer op het Klompenpad uit..


We wandelde achter Landgoed Mariënweardt (waar we overigens niks van gezien hebben) over smalle paadjes. Dit vind ik zo leuk aan Klompenpaden, de paadjes waar verder niemand iets te zoeken heeft als alleen de genietende wandelaar! En dan kom je ze tegen, reeën! Heel veel reeën, zomaar midden op de dag. Dichtbij en verderweg, zo genieten! We stopten wederom even voor een boterhammetje. We zaten op een bruggetje, onze voeten bengelde over de rand. We moesten niet teveel naar beneden kijken, want dan leek het net of we zelf van de brug af vielen, zo plons, het water in. Gelukkig hadden we een geweldig uitzicht. Rechts van ons huppelde een ree in het veld en links van ons, ja wat was dat nou? Een roepende ree of een schreeuwende fazant? En dan weer de wolken in de lucht, zo mooi!


De wandeling was bijna ten einde, we hadden heerlijke kilometers gewandeld en zo genoten! Maar..het was nog niet klaar! De kers op de taart moest nog komen. We belanden namelijk in een bloesem-boomgaard. Overal bloesem om ons heen, van die kleine, mini witte bloemetjes met hier en daar een bijtje erop, smullend van de nectar. Ik maakte foto`s, waar m`n collega even een plaatje van mij maakte. Zo leuk tussen de bloesembomen! Ik kan hier wel uren foto`s maken en genieten! Dan zie ik weer een mooie tak of waar het zonlicht zo mooi opvalt, een bijtje die op de bloem neerstrijkt, oh, zo genieten! 


Moe, maar voldaan keerde we naar de auto terug! Wat was dit een geweldig mooi Klompenpad, het Leidschehoevenpad. Zeker één van m`n favoriete. Waarom? Veel wandelpaden over veld, door bos en langs prachtige bezienswaardigheden. Zou het daardoor komen dat we de tijd vergaten en verbaasd naar elkaar keken van, was dit 10 kilometer? Oh, echt? Ja, echt! Tenminste, Strava gaf het aan en onze stappenteller was ook ontploft, hihi! 

Ik heb enorm genoten van dit prachtige klompenpad/bloesemroute. Benieuwd of jij ook wel eens het Klompenpad Leidschehoevenpad hebt gewandeld of dat je dat nu van plan bent?! Laat je het me weten in een reactie?!

Fijne dag!

Lieve-Groetjes,
Verie

4 opmerkingen:

  1. Wat heb je veel moois gezien, echt heerlijk!!! Ik heb een slechte meniscus en kan geen grote wandelroutes lopen, helaas. Wel weer op de fiets naar m'n werk geweest afgelopen week, daar geniet ik wel van. Goed weekend, Verie!🤍

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig al die bloesems!
    Je foto's kleuren fris groen en mooi blauw. Op en top voorjaar. Leuk om te zien.
    Fijn weekend verder. Groetjes, Ilse

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achter laat!