vrijdag 8 november 2019

CROCHET: Haakpatroon Scandinavische Tipi,..


Van de zomer mocht ik aanwezig zijn op de Terdege zomerfair en wat was dat een feest! Ik heb enorm genoten, als ik er weer aan terug denk, komt er automatisch een glimlach op m`n snoet! Naast dat het super druk geweest was, heb ik ook inspiratie opgedaan. Doordat ik gelijk weer aan de `bak` moest in werk en studie kwamen er van deze ideeën niet direct veel terecht. Zo nu en dan pakte ik de haaknaald erbij en kon ik een mini beetje haken aan deze projecten die ik in gedachten had. Eén van deze projecten is nog niet af en daar ben ik nog mee bezig, maar deze wordt geweldig leuk. Wie weet dat ik ze binnenkort kan showen aan je. Het andere project is klaar en wat dat is geworden kun je eigenlijk wel raden! Hihi, ik was helemaal heppy-de-peppy van de tipi-tent waar ik m`n workshop mocht geven. Ik had een eigen tipi-tent, tipi 3 was van Vestywo voor twee dagen, zo tof! Het is dus een tipi-tent geworden die je helemaal zelf kunt haken en wat zou leuk is, neem er wat Lego-speelgoed bij en je hebt een tof speelgoed-item. Het is een simpel haakpatroon, daarom wil ik je dit haakpatroon gratis aanbieden op m`n blog.
Ben je benieuwd naar het blogbericht over de Terdege zomerfair of wil je deze voor de gezelligheid nog eens terug lezen? Klik dan hier: TRIP: Terdege zomerfair 2019en bewonder!


Op de Terdege zomerfair mocht ik een workshop geven. De bloemenslinger is gemaakt met de workshop en daar mocht ik het garen van Durable voor gebruiken. De te schattige mini bolletjes Coral in verschillende kleurtjes. Ik had nog wat kleine bolletjes over en daarmee heb ik de tipi gehaakt. Je hebt dus niet veel garen nodig om de tipi te maken. Ik hou van deze kleine projectjes!

Wist je dat ze van de Durable Coral Mini nu heel veel nieuwe kleurtjes bijgevoegd hebben? De keuze is enorm en er zit vast wel een kleurtje voor je tussen. Benieuwd? Klik hier: Durable Coral Mini en bewonder (of bestel gelijk!).


Wat heb je nodig:
& 1x Durable Cosy Mini Linnen
& 1x Durable Cosy Mini Taupe
& Haaknaald 3.5mm
& 6 lange satéprikkers
& Schaar, stompe naald
& Lego speelgoed

Aan de slag:

TIPI (3x):
Haak 27 lossen + 1 keerlosse
Toer 1-2: 27 vasten + 1 keerlosse
 Toer 3: Haak 2 vasten samen, 23 vasten, 2 vasten samen (25 vasten) + 1 keerlosse
Toer 4-5: Haak 25 vasten, hecht een nieuwe kleur aan, 1 keerlosse
Toer 6: Haak 2 vasten samen, 21 vasten, 2 vasten samen (23 vasten) + 1 keerlosse
Toer 7-9: Haak 23 vasten + 1 keerlosse
Toer 10: Haak 2 vasten samen, 19 vasten, 2 vasten samen (21 vasten) + 1 keerlosse
Toer 11-13: Haak 21 vasten + 1 keerlosse
Toer 14: Haak 2 vasten samen, 17 vasten, 2 vasten samen (19 vasten) + 1 keerlosse
Toer 15-17: Haak 19 vasten + 1 keerlosse
Toer 18: Haak 2 vasten samen, 15 vasten, 2 vasten samen (17 vasten) + 1 keerlosse
Toer 19-21: Haak 17 vasten + 1 keerlosse
Toer 22: 2 vasten samen haken, 13 vasten, 2 vasten samen (15 vasten) + 1 keerlosse
Toer 23-25: Haak 15 vasten + 1 keerlosse
Toer 26: Haak 2 vasten samen, 11 vasten, 2 vasten samen (13 vasten) + 1 keerlosse
Toer 27-29: Haak 13 vasten + 1 keerlosse
Toer 30: Haak 2 vasten samen, 9 vasten, 2 vasten samen (11 vasten) + 1 keerlosse
Toer 31-33: Haak 11 vasten + 1 keerlosse
Toer 34: Haak 2 vasten samen, 7 vasten, 2 vasten samen (9 vasten) + 1 keerlosse
Toer 35-37: Haak 9 vasten + 1 keerlosse
Toer 38: Haak 2 vasten samen, 5 vasten, 2 vasten samen (7 vasten) + 1 keerlosse
Toer 39-41: Haak 7 vasten + 1 keerlosse
Toer 42: Haak 2 vasten samen, 3 vasten, 2 vasten samen (5 vasten) + 1 keerlosse
Toer 43-45: Haak 5 vasten + 1 keerlosse
Toer 46: Haak 2 vasten samen, 1 vaste, 2 vasten samen (3 vasten) + 1 keerlosse
Toer 47: Haak 3 vasten + 1 keerlosse
Haak langs de rand 48 vasten naar beneden en hecht af. Haak langs de andere rand 49 vasten, laat een lang stuk garen hangen, dit heb je straks nodig om de delen aan elkaar te bevestigen.

TIPI (1x):
Haak 3 lossen + 1 keerlosse
Toer 1-3: Haak 3 vasten + 1 keerlosse
Toer 4: Haak 2 vasten in dezelfde steek, 1 vaste, 2 vasten in dezelfde steek (5 vasten) + 1 keerlosse
Toer 5-7: Haak 5 vasten + 1 keerlosse
Toer 8: Haak 2 vasten in dezelfde steek, 3 vasten, 2 vasten in dezelfde steek (7 vasten) + 1 keerlosse
Toer 9-11: Haak 7 vasten + 1 keerlosse
Toer 12: Haak 2 vasten in dezelfde steek, 5 vasten, 2 vasten in dezelfde steek (9 vasten) + 1 keerlosse
Toer 13-15: Haak 9 vasten + 1 keerlosse
Toer 16: Haak 2 vasten in dezelfde steek, 7 vasten, 2 vasten in dezelfde steek (11 vasten) + 1 keerlosse
Toer 17-19: Haak 11 vasten + 1 keerlosse
Toer 20: Haak 2 vasten in dezelfde steek, 9 vasten, 2 vasten in dezelfde steek (13 vasten) + 1 keerlosse
Toer 21-23: Haak 13 vasten + 1 keerlosse
Toer 24: Haak 2 vasten in dezelfde steek, 11 vasten, 2 vasten in dezelfde steek (15 vasten) + 1 keerlosse
Toer 25-27: Haak 15 vasten + 1 keerlosse
Toer 28: Haak 2 vasten in dezelfde steek, 13 vasten, 2 vasten in dezelfde steek (17 vasten) + 1 keerlosse
Toer 29-40: Haak 17 vasten, hecht een nieuwe kleur aan + 1 keerlosse
Toer 41-46: Haak 17 vasten + 1 keerlosse
Haak langs de rand 6 vasten in de juiste kleur, hecht nieuwe kleur aan, haak 10 vasten en hecht af. Haak langs de andere rand eerst 11 vasten in de enen kleur, hecht nieuwe kleur aan, haak 6 vasten en hecht af.

AFWERKING:
Leg de verkeerde kanten op elkaar. Hecht de draad (die aan het haakwerk vast zit) aan de naald en naai van boven naar beneden steeds eerste de enen steek van het haakwerk, dan de andere steek van het haakwerk. Dit doe je bij alle 3 de delen die hetzelfde zijn gehaakt. TIP: Als je dit niet mooi vind, kun je ook de mooie kanten op elkaar leggen en vanuit de binnenzijde vastnaaien. 

Het 4e deel is de voorkant van de tipi, deze haak je aan de zijkanten hetzelfde als de andere 3 delen vast. Je stopt met naaien totdat je bij toer 30 bent en hecht af. Net zo aan de andere kant.

Neem de satéprikkers erbij en rijg deze aan de binnenzijde onder ongeveer 15 steken door. Zet de tipi overeind en schik hier en daar tot de tipi recht staat en niet meer scheef staat of om kan vallen.

Neem de naald en knip een stukje garen af. Steek de naald in toer 30 ongeveer 5 steken van de rand. Doe dit net zo aan de andere zijde zodat er aan zowel de binnen als buitenkant een stukje garen hangt. Rol het voorste gedeelte op en strik met het garen een strikje zodat de voorkant van de tipi mooi opgerold zit.

Het haakpatroon heb ik ook uitgewerkt op een PDF-document waarbij ik extra foto`s heb gemaakt hoe je bijvoorbeeld de tipi in elkaar zet. Klik hiervoor op de onderstaande button en bestel het (gratis) haakpatroon.


De Lego-poppetjes bestelde ik online. Ik heb best wat Lego-poppetjes, maar ik wilde graag iets wat op Manlief en mij zou lijken. In eerste instantie wilde ik ze personaliseren, maar wauw, wat is dat duur! Van dat plan stapte ik snel af en ik kwam op de site van losse mini figuren terecht. Ik zag de Lego-poppetjes `opa` en `oma` met gebreide truien aan en ik was verkocht. De kleurencombinatie van de Lego-poppetjes, maar ook de gezichtjes waarbij `opa` een baardje heeft en `oma` een brilletje draagt passen zo goed bij Manlief en me. Alleen het haar klopte niet helemaal. Ze hadden allebei grijs haar, hihi, en dat hebben we nog niet. In de Lego doos gegrabbeld om te zien of ik nog een ander kapsel kon vinden. Voor Manlief vond ik een petje, wat Manlief graag draagt en voor mezelf vond ik zwart haar met een staart. Ik vond ook bruin haar met een staart, wat eigenlijk beter bij mij past, maar ik vond de kleur bruin niet zo mooi. En het zwarte haar matchen weer mooi met het vestje wat het Lego-poppetje aan had. En zo maakte ik ons als stelletje in Lego-poppetjes. Ik bestelde naast de Lego-poppetjes ook de kippetjes die je ziet op de foto`s. Ik kon ze niet laten staan, zo leuk! De andere accessoires hadden we nog in de Lego doos zitten. Ik denk dat ik vast nog meer ga bestellen op losselegofiguren.nl, want het lijkt me super leuk om de tipi-tent steeds een ander thema te geven. Ik heb namelijk ook toffe indianen gezien, maar ook eskimo`s zouden een leuk sfeertje neer zetten. Bekijk de site maar eens, de keuze is reuze! Zo leuk!

Ik ben heel benieuwd of je ook aan de slag gaat met de tipi-tent en welk thema jij erbij verzint. Laat je het me weten in een reactie? Klik op de button hieronder om het haakpatroon (gratis) te bestellen en om een kijkje te nemen bij m`n andere haakpatronen.


Fijne dag!

Lieve-Groetjes,
Verie

24 opmerkingen:

 1. Wat leuk!! Zomers zetten de First Nations tipi's op vlakbij the reserve.
  Ik kan echt niet haken, mijn oma hielp(lees:deed her voor) me.
  Zal eens kijken of ze hier First Nations poppetjes hebben.
  Groet,
  Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk Wilma! Het patroon is niet moeilijk, maar wie weet kan iemand je ermee helpen?! Fijne dag! Liefs, Verie

   Verwijderen
 2. Och, zo leuk een eigen inimini tent ;-)
  Fijne groetjes Sofie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk hé?! Ik ben ook zo blij met het resultaat! En voor zoveel doeleinden te gebruiken! Zoals strakjes met Kerst, helemaal leuk! Fijne dag! Liefs, Verie

   Verwijderen
 3. Ha ha wat grappig zeg! En hoe langer het geleden is, hoe leuker herinneringen worden toch? Super leuk bedacht. En nu heb ik je man ook een keer gezien;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hihi, helemaal te leuk jou reactie! Mijn man gezien, jaja, nu staat hij ook een keer in beeld! ;) Inderdaad, ik kan van zoiets heel lang genieten! Het was ook zo ontzettend leuk en gezellig! Fijne dag! Liefs, Verie

   Verwijderen
 4. Hoi Verie, wat knap dat je dit heb bedacht. Heel leuk gedaan. Geniet altijd van je blogs...

  Hartelijk groet van Lettie..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel en heel erg leuk om te horen dat je zo van m`n blogs kan genieten! Daar doe ik het voor hoor! Dankjewel! Ik vind het leuk om een herinnering om te zetten in iets tastbaars en ja, ik was zo gek van die tipi-tent. Dus dat moest het worden, hihi! :) Fijne dag! Liefs, Verie

   Verwijderen
 5. Nu doe haaknaald en het bolletje wol nog in het assortiment van lego..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De haaknaald en het bolletjes wol in het assortiment van Lego bedoel je? Wie weet mocht ik ze inspireren?! Hihi! Zou leuk zijn! Fijne dag nog! Liefs, Verie

   Verwijderen
 6. Wat leuk! Een tastbare herinnering aan de mooie dagen in de tipitent.
  Wat is Lego toch leuk en veelzijdig hè? Geweldig om mee te spelen, maar doet het ook erg goed als decoratie.
  Geniet fijn verder van de zomerse herinneringen en nu van je gehaakte tent.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je leuke reactie! Inderdaad kan Lego-speelgoed ook goed gebruikt worden als decoratie. Alweer toffe ideeën in m`n hoofd! Fijn weekend! Liefs, Verie

   Verwijderen
 7. Wat leuk! Ik ga deze tent maken voor onze kleindochter haar playmobielpoppetjes. Een roze natuurlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Super leuk! Ik heb er heel wat mogen bewonderen, maar nog geen roze! Ik ben heel benieuwd! Heel veel haakplezier!

   Liefs, Verie

   Verwijderen
 8. Super..maar ben met patroon bezig maar toer 47 en 48 missen... Of is toer 49 toer 47??

  Verder te leuk👍

  Groetjes Coby

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je tip, is inderdaad een typfoutje! Heel veel haakplezier en ik ben benieuwd naar jou versie van de tipi-tent. Stuur je mij een foto?! Fijne dag!

   Liefs, Verie

   Verwijderen
 9. Wat leuk zeg!! Ik zou hem wel in het groot willen maken voor in de tuin om lekker in te spelen maar dat zal wel niet gaan...dank je wel voor het gratis patroon!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gaaf! Ik kreeg onlangs ook zo`n reactie! Dat lijkt me zo tof, wie weet met dik garen en een grote haaknaald dat je heel ver komt! Als je zover bent, stuur je me dan een foto?! Dan kan ik meegenieten van je project! Heel veel haakplezier en een fijne avond nog!

   Liefs, Verie

   Verwijderen
  2. Er is een patroon van een grote tent. Bij Wolplein.

   Verwijderen
  3. Ik vind het zelf leuk om dan m`n eigen haakpatroon te gebruiken! Maar bedankt voor de tip!

   Liefs, Verie

   Verwijderen
 10. Oedenabond. Ik heb mijn tipi af, in het roze. Maar het lukt me niet hem hier te plaatsen. Ik heb een mail gestuurd met foto's
  Lisa was er zo blij mee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Super tof, Ineke! `k Ben zo benieuwd, nog geen e-mail ontvangen! (vestywo@hotmail.com).
   Fijn dat Lisa er zo blij mee was, word ik ook blij van! Fijne dag!

   Liefs, Verie

   Verwijderen

Wat leuk dat je een reactie achter laat!