vrijdag 18 juni 2021

GROEIBLOEI: De meisjes Zijdehoen,..


Daar zijn ze dan, een blogbericht over de super schattige pluisebolletjes! We hebben een grote tuin en het leek ons zo leuk om beestje in de tuin te hebben. Nu hebben we al heel veel vogels, bijen, vlinders, etc., maar geen knuffelbeestjes! Op een woensdagavond reden we richting Bunschoten-Spakenburg en haalde we bij de Boer drie kuikentjes op, een witte, zwarte en een bruine. Ze waren heel bang en piepte enorm in de auto. Ik kon er geen genoeg van krijgen en bleef maar tegen ze kletsen. Het waren echt drie inieminie pluisebolletjes, zo lief en zo schattig! Ik had een plastic bak (waar ik m`n garen in bewaar) omgetoverd tot mini huisje voor de kuikentjes. De bruine was 2 weken oud, de witte 1,5 week en de zwarte 1 week oud. We hebben ze op woensdag, 19 mei opgehaald, dus dat is nu hun verjaardag, hihi! Om de kuikentjes in de tuin te laten lopen moest er nog wel het één en ander gebeuren.

Benieuwd wat en welke namen de kuikentjes kregen?! Lees dan verder,..

Op een zonnige woensdag in mei gingen Manlief en ik aan de slag! Samen de tuin in om bezig te zijn voor een mooi verblijf voor de kuikentjes. We kochten een kippenhokje bij de Boer en Manlief maakte van beton een mooie ondergrond, zodat het kippenhokje goed stevig zou staan en dat ik de ondergrond goed zou kunnen schoonmaken. Ik hou er niet van als het een modderbende wordt in het hok, ook gaat dat zo stinken, dat vind ik voor de buurt niks. Hieronder zie je ons samen aan de slag! 


En kijk eens hoe strak Manlief dit gedaan heeft. Manlief zit heel niet in de bouw, maar ik denk dat hij zo zou kunnen beginnen, hihi! Het hokje stond voor de foto er nog voor, omdat het beton eerst goed moest drogen. Nadat het goed droog was hebben we samen het hokje erop getild. Het is een klein, maar fijn kippenhokje. Het idee is om ze ook zoveel mogelijk buiten te laten lopen en alleen met regen/zon en in de nacht binnen te laten zitten. Ook als ik aan het werk ben wil ik ze binnen hebben, wil er wel een beetje zicht op houden.

Het kippenhokje stond en de volgende uitdaging stond op ons te wachten. Samen met Manlief een schapenhekje plaatsen. Dit stond al zo lang op mijn wensenlijstje. Liefst om de moestuin heen en dat is dus nu ook gelijk gelukt. Twee in één, zeg maar, zo leuk! Ik mocht meten en Manlief sloeg de palen erin. 


De zon scheen die dag ook zo heerlijk dat het prachtige foto`s geworden zijn! Achter het schapenhek mogen ze helemaal los lopen. Vanuit het huis is het ook zo`n tof gezicht. Heel graag willen we nog een picknicktafel op het pleintje zetten zodat we strakjes heerlijk kunnen borrelen/eten bij de kipjes! Zo gezellig!

Eindelijk was het dan zover, ik kon me echt niet meer inhouden en belde de Boer op of hij nog een witte, zwarte en bruine Zijdehoen had. En ja, dat had hij. We wilde graag Zijdehoentjes omdat Manlief deze kippetjes zelf thuis ook altijd had. Ook omdat we ze zo ontzettend mooi en leuk vinden met hun pluisjes op de pootjes en zo`n kuifje. Ze kunnen ook niet vliegen, wel heel hoog springen, hihi.
Woensdagavond, 19 mei was het dan zover, we stapte in de auto en gingen op weg. We hadden zelf een doosje meegenomen, maar dat was heel niet nodig. De Boer had alles al klaar staan. Super leuk om te zien, al die verschillende kuikentjes. We vroegen ons af hoe de Boer de kuikentjes uit elkaar kon houden. Want..hoe weet ik nu zeker dat ik een Zijdehoentje heb?! Dat was heel simpel, aldus de Boer, de Zijdehoentjes hebben vijf teentjes aan het pootje en de andere kuikentjes hebben er vier. Grappig weetje hé?! Gelijk weer wat geleerd. Ik moet eerlijk zeggen dat ik heel Google van A tot Z doorgelezen heb hoe ik goed voor kuikens moet zorgen, wat ze nodig hebben, etc. hihi! 

Hieronder de foto`s van week 1. Echte iniemienie pluisebolletjes! Ik gaf ze alledrie een eigen naam. De witte heet Pip, deze naam verzon ik omdat ik graag een beestje deze naam wilde geven. Ik vind dit zo`n schattige naam. En hier zeggen we wel eens, wat zie je pips, wat wit betekend. De zwarte kreeg de naam Krieltje, dit is de bijnaam van vroeger van mij. Mijn ouders noemde mij zo omdat ik zo iel en tenger was. De bruine is van Manlief. Ik vroeg aan hem hoe het kipje mocht heten, Veertje, zei hij. Naar jou! Zo lief! In het begin was Krieltje heel bang en afwachtend. Pip is super nieuwsgierig en gaat overal op ontdekking. Veertje was een baasje en een beetje kattig. Dit is overigens nu helemaal anders. Pip is dezelfde, nieuwsgierig als wat, is ook overal als eerste bij. Krieltje daarintegen is nu net als Pip, wel eerst even wachten of het wel echt veilig is en dan komt ze ook. Ook is ze heel speels, houd van tikkertje en springt gerust boven op de andere om uit te dagen voor een spelletje. Veertje is wat kalmer geworden en kijkt eerst echt de kat uit de boom. Blijft ook graag in het hokje en vind alles goed, als je maar niet dicht in de buurt komt. Alhoewel..als ze uit het hokje komt, springt ze eerst bovenop mij, kijkt even rond en springt dan op de grond en doet haar ding, hihi! 


Week 2, samen in een mandje liggen dommelen. De eerste weken lagen ze heel veel te slapen. Als ik het hokje schoonmaak, zet ik ze in het rieten mandje. Dit doe ik expres, omdat dit mandje strakjes hun slaapmandje/legmandje wordt. Dan kunnen ze al een beetje wennen, zeg maar. De foto hierboven rechts zijn ze 2,5 week oud en mogen ze voor het eerst naar buiten. Nog wel in de bak, niet in het hokje, maar ze zijn buiten. Zo grappig, al de geluiden die ze worden werden de nekjes gestrekt, het zijn dan net kleine lama`tjes. Vanaf vorige week zitten ze al in het echte kippenhok (`s nachts nog binnen) en mogen ze zo nu en dan buiten op het gras. Ik kan er geen genoeg van krijgen, het is net een film als je naar ze kijkt, zo leuk! Over twee weken mogen ze helemaal buiten blijven. Heel benieuwd hoe dat gaat.

Ik ben benieuwd wat je van de meisjes Zijdehoen vind en vind je het leuk om meer over ze te zien?! Op mijn Insta kun je ze volgen (@moestuinbloemenmeisje). 

Fijne dag!

Lieve-Groetjes,
Verie

6 opmerkingen:

  1. Te cute toch dit, wat een lieve humpiedumpies. Ben benieuwd naar hun vorderingen.
    Fijn weekend, groetjes Coby

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk Coby! Ze zijn echt heel lief! Ik laat steeds in een groeibloei zien hoe het gaat met ze! Fijn weekend!!

      Verwijderen
  2. Wat een schatjes! Leuk om hun avonturen te volgen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal mee eens, hihi! Ik vind het zelf ook zo leuk om het bij te houden. Mijn telefoon stroomt over van leuke en grappige foto`s van het 3-tal. Fijne nieuwe week!

      Verwijderen
  3. Wat schrijf je toch leuk zeg. Zie het helemaal voor me. Zo gezellig kippetjes om je heen. En ben benieuwd naar het vervolg en het eerste eitje!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel, wat een lieve reactie! Het is super gezellig om ze om je heen te hebben scharrelen. Oh..ja..ik ook! En ik heb me laten vertellen dat dat al binnen een half jaar kan zijn dat ze eitjes gaan leggen. Het zullen vast van die schattige kleine eitjes zijn! Ik houd je op de hoogte! Fijne dag!

      Verwijderen

Wat leuk dat je een reactie achter laat!