vrijdag 10 maart 2017

♡ GroeiBloei: Moestuinplan & Landleven Tuintips,..


Joehoee, eindelijk kan ik gaan bloggen met het label GroeiBloei, wat heb ik hier lang op gewacht!
Kennen jullie het label GroeiBloei nog, klik anders HIER!, HIER! en HIER! hoe ik het vorig jaar bedacht en uitgewerkt had, dit jaar wordt het net zoiets alleen geef ik je nog meer tips&tricks.
Want ik zeg je heel eerlijk, je moet eerst zelf aan de slag gaan voordat je van alles aanneemt van andere, je eigen moestuin is vaak weer anders als die van een ander.
Dat ik dat gemerkt heb, echt wel, we hadden namelijk verschillende soorten rupsen op bezoek en ook zo nu en dan een joekel van een slak, dit jaar hoop ik dat minder te krijgen.
We gaan het zien, wie weet komt er wel wat anders op ons moestuintje af, je weet het nooit.

In deze blogpost laat ik je zien hoe je een moestuinplan maakt en heb ik daarbij iets gekocht met verschillende tips&tricks.
Oja, zoals je hieronder nog net kunt zien op de foto heb ik een insectenhotel aangeschaft en deze heb ik net opgehangen in de tuin.
Het is handig met een insectenhotel dat deze uit de wind hangt, anders waaien de insecten weg, nee hoor geintje, maar het is wel rustiger voor de insecten.
Hopelijk mogen we dit jaar veel insecten verwelkomen, hierover lees je vast meer in de volgende GroeiBloei-blogposten!

Kom ik neem je mee..




Als je een moestuintje gaat beginnen, bedenk dan eerst wat je allemaal wil gaan zaaien en wat je later wil gaan oogsten, dit schrijf je op in een schriftje of op een papiertje.
Aan de hand van de soorten groente/fruit wat je wilt zaaien maak je een plan, let daarbij erop dat sommige groente/fruit soorten niet bij elkaar of naast elkaar kunnen staan.
Mijn moestuinplan heb ik gemaakt aan de hand van een tuintekening die ik ingekleurd heb, daarnaast heb ik alleen op de tekening zichtbaar waar ik wil gaan zaaien en oogsten, er staat niet op wat ik daar ga zaaien en oogsten, dit heb ik apart in mijn schriftje gezet.

Mijn moestuinplan is geworden:
Tuintje 1: Radijs, Wortel, Pluk Sla, Prei, Oost Indische Kers
Tuintje 2: Tomaat, Courgette
Tuintje 3: Zonnebloemen, Komkommer
Potten: Rabarber, Aardbei, Framboos, Klaproos, Margrieten, Vergeet-mij-nietjes

Ik wilde eigenlijk ook heel graag bij Tuintje 2 Mais erbij zaaien en oogsten, maar ik lust geeneens mais, vandaar dat ik het toch niet gedaan heb, lust jij mais?!
Deze week zaaide ik de Prei en de Tomaat alvast voor, lekker fijn binnen achter het raam, zo kunnen ze goed uitkomen (hopelijk).
Hierover schrijf ik nog uitgebreid een blogpost hoe ik dit doe, je bent trouwens nog reuze op tijd hoor, ook al zou je in April pas beginnen met voor-zaaien, maar het is zo leuk al die groene sprietjes die eruit komen, heerlijk, zo `n zin in het voorjaar!

Weetje wat ook handig is om nu alvast te doen, de doodde takken snoeien van bijvoorbeeld de hortensia`s en de geraniums, ik heb het heel net gedaan en de potten staan nu lekker te genieten van de eerste voorjaars-zonnestralen!
Ik zou nog wel voorzichtig zijn met de planten naar buiten doen, het kan immers nog vriezen, zoals het vannacht een beetje bij ons gedaan heeft.
In de moestuin kun je alvast spitten en nieuwe grond aanbrengen, spit deze nieuwe grond goed door de andere grond heen en maak alvast de bedjes klaar voor de eerste zaailingen die buiten gezaaid kunnen worden.
Maak bloempotten en potten waarin je wilt gaan zaaien lekker schoon met een sopje, zo kan je zodra het langer mooi weer blijft extra genieten van je zaailingen.
En als je dan toch lekker bezig bent, sop dan gelijk je tuinset, zodat je strakjes kan genieten met een kopje thee in het zonnetje op je schone tuinset.


Via Facebook kwam ik dit gidsje tegen van Landleven met allemaal tuintips.
Hoe handig, dacht ik, dat is wat voor mijn moestuintje en dat ze handig is kan ik je vertellen.
Voor elke maand staat precies in hoe en wat je kan en mag doen in de siertuin, moestuin en fruittuin.
Niet alleen dit handige tuintips-gidsje van Landleven helpt me voor mijn eigen moestuinplan, ook de super gave en leuke videoclipjes van Angelo (BE) helpen me enorm en wat dacht je van de leuke blog van Floor (die onlangs bij EigenHuis&Tuin te zien was met haar moestuin).
Allemaal aanraders om te gaan bekijken als je een eigen moestuin wilt gaan starten en je hoeft niet gelijk groot te beginnen hoor, begin met het simpele zaaigoed zoals radijs en zonnebloemen, deze doen het echt altijd!

Ik wil je graag laten weten dat ik geen professional ben en dit echt doe puur als hobby, ik geef je tips&tricks die bij mij helpen of geholpen hebben.
En ook bij mij gaat het wel eens fout, van fouten kun je immers leren!

In de volgende GroeiBloei laat ik je zien hoe ik de eerste groentes voor gezaaid heb.

Fijne dag!

Lieve-Groetjes,
Verie

Dit bericht is NIET gesponsord!

10 opmerkingen:

  1. Wat leuk, ik ben benieuwd hoe het gaat groeien en bloeien! Ik ben niet zo'n tuinierder, mijn handen kunnen er niet tegen helaas. Vanmiddag heb ik nog een paar plantjes in een pot gezet, voor de verjaardag van mijn vader. Resultaat: droge vingers. Als ik het dan nog eens doe, gaan ze kapot. De tuin laat ik dus maar aan mijn man over. Maar ik geniet graag mee bij jou!
    Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jammer, Marijke! Ik gebruik daarvoor vaak handschoenen (gewoon bij de J. schoonmaakhandschoenen zijn het eigenlijk), ideaal voor in de tuin! :) Bedankt voor je reactie en ik ben zelf ook reuze benieuwd hoe alles gaat groeien en bloeien.

      Verwijderen
  2. leuk ee,Verie!ik heb hier al volop gezaaid in serrebakjes:sla,zonnebloemen,snijbiet...alles komt al piepen.ik zie dat je geen sla in je tuintje zet en dat is zooo lekker,veel lekkerder en zachter dan sla uit de winkel.
    vergeet-me-nietjes:als je die zaait ga je het eerste jaar geen bloemkes hebben,wel het 2ejaar,ik heb hier nu al gekochte in een mooi mandje op mn tuinbank staan,alsook lichtblauwe violetjes.Anglo heeft ook een superleuk tijdschrift "de tuin op tafel",benieuwd ernaar stuur ik je eens 1.fijn weekend en veel tuinplezier!debora

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Angelo die ken je natuurlijk wel ja..BE he?! ;) Wat leuk dat je ook zo lekker bezig bent met je moestuin. Ik heb wel sla > pluksla, ik lees nu dat ik het vergeten ben erbij te zetten, ga ik zo gelijk doen. Uiteraard mag sla niet ontbreken in de moestuin, hihi! :) Ik ken het tijdschirft wel, maar ik weet niet of het hier ook te koop is in de winkels. Zo nu en dan neem ik wel eens landidee mee, verder bekijk ik de bovenstaande sites voor informatie voor mijn moestuinjte, zo leuk! Succes met jou moestuintje, kben benieuwd!

      Verwijderen
  3. Leuk zeg!! Vandaag ook de tuin in gegaan om de boel eens op ruimen!
    Vorige jaar had ik zo'n vierkante meter tuin, en heel veel groente leverde het niet op, mijn tomaten daar gelaten, die deden het uitstekend! Ik wil dit jaar er een bloementuintje van gaan maken denk ik..!
    Ik lees lekker mee wat jij gaat doen!

    Groetjes Marijke!
    (zusjeknus.com)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk, ik probeer het om het jaar een moestuintje en dan weer bloementuintje te organiseren. Vorig jaar had ik alleen een moestuin in potten en pompoenen, dit jaar wil ik bloemen in potten en verder echt de moestuin gebruiken. Ik ben ben zelf ook benieuwd hoe het allemaal gaat lopen..heerlijk he zo bezig zijn in de tuin! :)

      Verwijderen
  4. Leuk! Vorig jaar heb ik ook wat dingen op balkon gezaaid, maar eigenlijk werd er heel veel opgegeten door de slakken. Dus eind vorig jaar had ik me voorgenomen er niet meer aan te beginnen. Toch begint het nu weer te kriebelen hihi. Misschien doe ik alleen wat aardbeien, bietjes, zonnebloemen en tomaatjes, want dat vind ik allemaal zo leuk! Vooral snijbiet met die mooie kleuren ;-) Nou goed, ik ga er nog even over denken, maar je blogje inspireert me wel!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dit blog je inspireert om er toch over na te denken om weer een moestuintje te beginnen. Inderdaad met dit mooie weer gaat het weer kriebelen, dat heb ik ook, lekker weer naar buiten! Ik ben benieuwd of je daadwerkelijk aan de slag gaan, succes! :)

      Verwijderen
  5. Leuk om te doen hΓ©! Ik heb maar klein stukje beschikbaar ervoor. Veel schaduw in m'n tuin. Daar staat de rabarber overigens gewoon tussen de bloemen. Gaat prima! Peultjes is ook een aanrader! Van een kleine meter pluk je in een week toch een goede hoeveelheid om heerlijk te wokken. Gewoon om de paar dgn plukken en in de koelkast bewaren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Super leuk dat je ook een moestuintje hebt. Inderdaad heel erg leuk om te doen. :) Veel succes!

      Verwijderen

Wat leuk dat je een reactie achter laat!