vrijdag 12 mei 2017

♡ GroeiBloei: Buiten zaaien & Oogsten radijsjes,..

 ♡

Wat waren het heerlijke zonnige dagen afgelopen week, ik heb zo genoten in de tuin.
De moestuin kon ik fijn bijwerken en ik kon ook weer wat zaaien, want in de maand April is dit bij mij niet gelukt door de verschillende weersomstandigheden.
Ik laat je in deze blogpost zien hoe je buiten kunt zaaien en wat ik buiten gezaaid heb, ook laat ik je mijn eerste oogst uit de moestuin zien, zo lekker en super leuk!

Hoe gaat het met jou moestuin, ook al kunnen oogsten of ben je nog bezig met het zaaien van verschillende groentes enzovoort?

Kom ik neem je mee, we gaan samen de tuin in en ik laat je stap-voor-stap zien hoe je gemakkelijk buiten kunt zaaien.
Je hebt hiervoor wel tuinlaarzen nodig, de zaadjes die je wilt zaaien en een plantenspuit.
Ben je er klaar voor? Dan gaan we!
Oja, voordat ik het vergeet, voor dat ik ga zaaien buiten strooi ik alvast wat zaaigrond over het `gewone` grond in de moestuin, dit zodat de zaadjes rustig en okay kunnen opkomen (dit is overigens niet verplicht hoor).
Dat heb ik dus eerst gedaan, daarna bekijk ik per zaadje wat handig is om te zaaien, hiermee bedoel ik de afstand en hoe groot het zaadje als ze ontkiemd eventueel kan worden.
Voor de stap-voor-stap foto`s heb ik de Oost Indische Kers gebruikt, deze woekert erg, daarom heb ik ze ongeveer om de 20cm een gaatje in de grond geprikt met mijn vinger (je kunt ook de achterkant van je tuingereedschap gebruiken).
Ik heb twee verschillende soorten van de Oost Indische Kers, ik heb ze om en om gezaaid en er steeds 2 zaadjes per opening ingestopt (waarschijnlijk kan je er ook echt wel 1 zaadje per opening doen, maar ik wilde er zeker van zijn dat ze uit zouden komen).
Het zaadje zaai ik in een opening die ongeveer net zo diep is als het zaadje zelf, daarna stop ik de opening dicht door voorzichtig met mijn vingers de aarde in de opening te schuiven.


Met het plantenspuitje spuit ik de aarde goed vochtig, dit doe ik alleen als de zaadjes gezaaid heb, daarna houd ik de grond vochtig met de gieter!

Zie je links in de hoek de wasknijper (zie voor een scherpere foto de foto helemaal bovenaan deze blogpost) daarop staat de naam wat er als het goed is opkomt uit de moestuin.
Doordat het wat vaker nat/vochtig is buiten heb ik over de wasknijper, die aan een bamboestokje in de grond zit, een klein glazenpotje geschoven.
Het is praktische > voor de regen en het staat gezellig > als de zon schijnt, weerkaatst het licht van het potje!

Hieronder zie je mijn oogst van de Radijsjes, vorige week kwam ik met de fiets uit mijn werk en ik dacht wat zie ik toch, dichterbij gekomen zag ik dat de eerste Radijsjes geoogst mochten worden.
Dit dan ook gelijk gedaan, mjammie, wat waren ze lekker en nog, elke dag kan ik nu ongeveer 3 tot 5 Radijsjes uit de tuin halen, net genoeg voor op mijn boterhammen tussen de middag of gewoon om lekker te snoepen.
Zodra ik ze allemaal heb opgesnoept, ga ik opnieuw Radijsjes zaaien, dit is en blijft toch mijn favoriet, naast de Zonnebloemen dan, die ook hun eerste groene blaadjes boven de grond hebben laten zien!


Ik maakte bij deze foto een rijmpje, `Radijsjes, kleine rode bolletjes, steken hun snoet boven de grond, pittig, maar ozo lekker en gezond` nu ik dit zo typ bedenk ik me dat er nog wel een zinnetje tussen had kunnen staan, na de tweede zin `zijn ontkiemd vanuit hun holletjes`.

Naast de Oost Indische Kers zaaide ik buiten de Pluk Sla, ook deze kunnen niet dicht bij elkaar komen te staan, ongeveer 30cm tussen elke krop heb ik gedaan, hierover komt nog een blogpost met een DIY, die ik niet zelf bedacht heb, maar wel echt heel leuk is om te delen.
De DIY is ook goed te gebruiken bij de Aardbei, maak ik je al nieuwsgierig, ik ga de DIY binnenkort uitwerken en dan komt er een mooie blogpost over, nog even geduld!

Buiten zaaide ik een poos terug een rijtje Prei om te kijken of dit werkt en nadat ik vorige week zaterdag de moestuin onkruid vrij gemaakt had, trok ik per-ongeluk een Prei-tje uit de tuin, na goed gekeken te hebben zag ik in de rij nog meer sprietjes, dus ja, de Prei slaat aan, ik ben benieuwd!
Ook de Wortel komt al goed boven de grond uit met haar sprietjes, ik ben heel benieuwd of de Wortel-taart er gaat komen, wat denk jij?!


En nou zou ik het bijna vergeten om te vertellen, we hebben een hotel-gast, de eerste is gekomen en wat is ze blij en opgetogen, ze zoemt er flink op los!
Het insecten-hotel plaatste ik eind van het winter-seizoen in onze tuin en afgelopen zaterdag zag ik haar steeds naar binnen vliegen en er-om-heen dartelen.
Echt heel erg leuk en mooi om te zien, hopelijk komen er nog meer hotel-gasten, ze zal vast een goed woordje doen, ik houd je op de hoogte!

Deze week zetten ik de bakken met Tomaten- , Prei- , Courgette-  en Komkommer-plantjes in de schuur om ze alvast te laten wennen aan de temperatuur.
Als het lekker weer blijft dan mogen deze plantjes volgende week (na 14 mei) de tuin in en dat wordt echt tijd want ze groeien zo hard dat ze elkaar aardig in de weg zitten.

Een heel verhaal is het geworden over de moestuin, ik wordt er blij van en hopelijk jij ook?!

Fijne dag!

Lieve-Moestuin-Groetjes,
Verie

Dit blogbericht is NIET gesponsord!

2 opmerkingen:

 1. Wat leuk zeg!
  En wat goed dat je je eerste dingetjes al hebt kunnen oogsten.
  Dat wordt vast weer een goed moestuin jaar :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop het echt, Rensina! Ik probeer veel uit en het is zo leuk om te zien hoe alles bloeit en groeit!

   Verwijderen

Wat leuk dat je een reactie achter laat!